9/11/2009

Registrering av etnicitet och politiska åsikter....

I Ekot rapporteras om ett förslag från Socialtjänstdatautredningen som sammanfattas enligt följande:

Socialtjänstdatautredningen föreslår bland annat att möjligheten för socialtjänster, hälso- och sjukvård och socialstyrelsen att utbyta information och samköra register ska utvidgas och att socialtjänsten ska kunna söka på personers politiska åsikter och etniska ursprung i sitt arbete.

Ok, läs denna mening en gång och leta efter en historisk refrens. Min gissning är att du tänker något i stil med Sovjet, Östtyskland, Mao, Pol Pot, kommunism, fascism, nationalsocialism eller annan historisk referens till någon totalitär regim. Orwell, Huxley eller Boye kanske även ligger bra till för den som söker efter litterära refrenser på samma tema. Att detta är ett förslag från en svensk utredning år 2009 känns ganska avlägset, eller....

Jag har svårt att ta detta förslag på allvar och kritiken från bl.a. Datainspektionen är tydlig, nu väntar vi bara på den politiska reaktionen. För egen del kommer jag att tala på NSM Sverige: Freedom Not Fear 2009 - Internationell Aktionsdag och där representera Centerpartiet och då i första hand Centeruppropet.se

Centeruppropet är en nationell gräsrotsrörelse bestående av Centerpartister som kräver ett stopp för ytterligare kränkningar av den personliga integriteten och anser att det är dags att riva upp och ompröva tidigare lagstiftning kring FRA, IPRED och ACTA etc.

Jag kommer i likhet med Erik Hultin och andra medlemmar av Centeruppropet att ställa upp som kandidat i riksdagsvalet och ambitionen är att byta ut så många som möjligt av våra nuvarande företrädare som valt att inte stå upp för det Öppenhetsmanifest som vi gick till val på 2006. I Stockholms stad kommer jag att vara en av flera goda kandidater där mina övriga favoriter är Elisabeth, Abir och Helen.

Mitt tidigare anförande från manifestationen i Humlegården finns här.

Här finns även länkar till några hoppfulla men på det hela taget ändå helt otillräckliga inlägg från två ledamöter i Centerpartiets partistyrelse Lena Ek, Muharrem Demirok samt riksdagsledamoten i justitieutskottet Johan Linander som trots allt ändå börjat agera för att föra politiken tillbaka till det liberala spåret. Jag hoppas att vi blir fler som kan hjälpa till i det arbetet efter valet 2010!

Läs även Mikael Elmlund, Svensson, HAX, Mark Klamberg , Lake och Farmor Gun för ytterligare inlägg kring integritet, FRA och Stockholmsprogrammet.