7/09/2008

Europaparlamentariker Lena Ek gillar inte övervakning

Nedan återges den text som finns på hennes hemsida. Tänkvärda ord i med tanke på den pågående FRA-debatten.

"Vi är på väg alldeles snett när det gäller den allt tilltagande övervakningen av europeiska medborgare. Rädsla för terrorism och andra svåra brott tillsammans med nya tekniska möjligheter har fört oss in på en väg mot ett allt mindre fritt samhälle. Det är viktigt att vi inte låter oss ryckas med i en allmän hysteri kring de ökade hoten, utan håller huvudet kallt och tänker efter hur saker och ting egentligen hänger ihop.Enkla lösningar på svåra problem medför ofelbart negativa bieffekter. Det är ingen självklarhet att de nya övervakningssystemen minskar brottsligheten signifikant. Yrkeskriminella har en osviklig förmåga att anpassa sig och hitta nya sätt att kommunicera som ligger utanför övervakningssystemens kapacitet. Däremot ökar riskerna för en ny brottslighet. Tänk om en person som arbetar med övervakningsregistren hamnar i ekonomisk knipa och gör sig beroende av sådana som mer än gärna vill lägga vantarna på personlig och potentiellt skadlig information om någon! Det handlar också om hur vi ser på människor och samhället. Äger människorna staten eller äger staten människorna? Vilken rätt kan staten ta sig när det gäller att inskränka medborgarnas integritet? Vilken rätt har vi som enskilda individer till en privat sfär?"

Mycket välformulerat av Lena, särskilt avslutningen som betonar hur vi som liberaler måste stå upp för att värna den enskildes rätt gentemot statliga övergrepp. Det är bl.a. därför som kraven på att stärka grundlagen och inträtta en författningsdomstol är så välkomna i debatten!

Läs även fler aktuella inlägg av Stureplanscentern i SvD samt i bloggosfären Dexion, Erik Hultin, Lake, Den Liberala Misantropen, Per Ankersjö, Magnus Persson och Magnus Andersson.