5/19/2008

C-politiker stödjer vård för papperslösa

Precis hemkommen från Oslo där jag träffat reprsentanter från Röda Korsets i samtliga nordiska länder, och bl.a. talat om situationen för papperslösa, kan jag konstatera att trycket ökar i denna fråga. Läs om gårdagens manifestation samt dagens debattinlägg i SvD och det öppna brev som skickats till partiets riksdagsgrupp.

Viktigast av allt i denna fråga är att inte låta sig dras med i den främlingsfientliga retorik som Göran Persson använde sig av när han ville införa övergångsregler för nya EU-länder för att "skydda oss mot social turism". Då var det C och Maud som stod upp för våra liberala värderingar och tog strid mot Perssons ställningstagande. Det vore därför pinsamt om vi nu skulle gå på Göran Perssons linje i frågan om papperslösa. Det finns inget stöd för att det skulle innebära några stora kostnader att erbjuda vård för papperslösa. Argumentet att man kan neka dessa människor vård eftersom de befinner sig i Sverige utan tillstånd är skrämmande i sin totala omänsklighet och inte i linje med partiets socialliberala ideologi. Frågan om att ge papperslösa människor rätt till vård är inte en fråga om ekonomi utan en fråga om människosyn! Som jag läser partiets program och ideologiska ställningstaganden så borde vi vara entydiga förespråkare för att erbjuda stöd till dessa utsatta människor.

Läs mer hos: Magnus Andersson Jesper Overeem Per Ankersjö Johan Pettersson Hanna Wagenius Nermin Maria Bunyemen Magnus Persson och Bloggen Bent samt en krönika av Bassem Nasr som är ordförande i Malmö.

Uppdatering 21.56: Nu finns två inlägg om vård för papperslösaCenterpartiet.se samt ett inlägg på siten för Framtidsdialogen. Landstingsrådet Gustav Andersson har även skrivt ett längre blogginlägg i frågan.

Notera även att Johan Linander (riksdagsledamot och talesman i justitiefrågor) gör ett mycket bra och tydligt ställningstagande i sitt inlägg rörande de personer som idag bor och arbetar i Sverige utan uppehållstillstånd.